Tällä hetkellä rahoitusta ei ole haettavissa.
Edellisten hakujen ohjeistus Suomen kestävän kasvun ohjelman sivulla kohdassa päättyneet ohjelmat.
Rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimivien yritysten sellaisiin kiertotalousinvestointeihin, jotka parantavat ympäristönsuojelun tasoa yli EU:n normien tai lisäävät jätteen kierrätystä nykyisen teknisen kehitystason ylittävillä ratkaisuilla. Rahoitettavilla kiertotalousinvestoinneilla edistetään kiertotalouden kehittymistä Suomessa.
Rahoitusta voivat saada kaiken kokoiset Suomessa rekisteröidyt yritykset, joiden investoinnit luovat edellytyksiä kiertotalouden ja vihreän kasvun sekä liiketoiminnan ja työllisyyden kasvulle. Saadakseen rahoitusta yrityksellä on oltava
Rahoitusta voivat saada Suomeen tehtävät investoinnit, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Investointien tulee lisätä materiaalikiertoa, luoda edellytyksiä kokonaan uudenlaisille kiertotalouden liiketoimintamalleille sekä edistää liiketoiminnan ja työllisyyden kasvua eri sektoreilla kotimaassa ja/tai kansainvälisesti. Jotta investointia voidaan rahoittaa, sen pitää suoraan vaikuttaa kierrätyksen lisääntymiseen tai ympäristönormien ylittymiseen.
Rahoituksen kohteena voivat olla
Rahoitusta ei voida myöntää, jos
Investointiavustuksen myöntäminen ei ole tarkoituksenmukaista, jos avustusta on mahdollista saada jo jostakin muusta tukiohjelmasta. Esimerkiksi energian säästöön tai uusiutuvan energian käytön lisäämiseen liittyvät hankkeet kuuluvat energiatuen piiriin ja ravinteiden kierrätykseen liittyvät hankkeet voivat hakea rahoitusta ELY:n ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.
Rahoitusta voidaan myöntää ainoastaan yrityksille, jotka toimivat Manner-Suomen alueella.
Rahoitusta voidaan myöntää investointiin, jolla yritys ylittää toiminnassa sovellettavat unionin normit tai alan nykyisen teknisen kehitystason. Tukikelpoiset kustannukset määritetään tarvittaessa vertaamalla esitettävän investoinnin kustannuksia unionin normien tai alan teknisen kehitystason mukaisen, vaihtoehtoisen ratkaisun kustannuksiin. Rahoitusta voi käyttää projektin kestoaikana tehtävään työhön, joka aiheutuu:
Rahoitus myönnetään avustuksena. Sen taso määritellään tapauskohtaisesti asiakkaalta saatavien vertailulaskelmien perusteella, elleivät unionin normit tai alan teknisen kehitystason ylittävästä ratkaisusta aiheutuvat lisäkustannukset ole yksilöitävissä erilleen kokonaisinvestointikustannuksista.
Enimmäistukitasot ylimääräisiin investointikustannuksiin:
Myönnetty yksittäinen avustus saa olla enintään 15 miljoonaa euroa yhden yrityksen ja hankkeen osalta.
Rahoitus ei rasita yrityksen de minimis- eikä komission tilapäisen 1 800 000 euron tukiohjelman kiintiötä.
Projektille voidaan hyväksyä kustannuksia ajalta, jolloin kyseisiä välineitä ja palveluita käytetään hankkeessa ja ne liittyvät välittömästi investointihankkeeseen. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat:
Hankkeen loppuraportin yhteydessä toimitettavasta tilintarkastajan raportista aiheutuvat kustannukset voidaan myös hyväksyä ostettuihin palveluihin.
Vain kohtuulliset ja hankkeen kannalta tarpeelliset kustannukset ovat hyväksyttäviä.
Jos investointihanke rahoitetaan leasingilla, osamaksulla tai vastaavalla tavalla, voidaan hyväksyä enintään hankinnan ostohintaa vastaavat kustannukset. Käyttöleasingkustannuksia ei hyväksytä, vaan omaisuuden tulee siirtyä rahoitusleasingkauden päättyessä tuen saajan omaisuudeksi.
Jos avustuksensaaja on arvonlisäverovelvollinen, kustannuksiin liittyvä arvonlisävero ei ole hyväksyttävä kustannus.
Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole esimerkiksi tuen saajan yleiskustannukset ja matkakustannukset, myynnin ja markkinoinnin kustannukset, tavanomaisesta toiminnasta aiheutuneet kustannukset, pankki- ja rahoituskulut tai sopimusten laatimisesta aiheutuneet kustannukset.
Maksetaan investointiprojektin toteutuneita kustannuksia vastaan väli- ja loppuraporttien sekä -tilitysten perusteella.
Rahoitusta haetaan Business Finlandin sähköisessä asioinnissa olevalla hakemuksella Kiertotalouden investointiavustus.. Linkki asiointipalveluun oikealla.
Rahoitushakemuksessa on esitettävä, millaisesta normien ylittävästä ratkaisusta on kyse. Selvityksestä on käytävä ilmi, mitkä Euroopan unionin normit esitettävä investointi ylittää ja mikä olisi kapasiteetiltaan vastaava unionin normien tai alan teknisen kehitystason mukainen ratkaisu. Asiakkaan on toimitettava hakemuksessa selvitys hankkeen kiertotalous-, ilmasto-, innovaatio- ja ympäristövaikutuksista. Lisäksi pitää kertoa, mitä tehdään siinä tapauksessa, että rahoitusta ei myönnettäisi. Lisäksi hakemuksessa on kuvattava, miten investointi vaikuttaa investoijan liiketoimintaan ja työpaikkojen määrään sekä millaisia välillisiä vaikutuksia muiden liiketoimintaan investoinnilla mahdollisesti on.
Rahoitushakemukseen liitettävässä pakollisessa projektisuunnitelmassa on esitettävä vertailulaskelmat haettavan investoinnin ja vertailuinvestoinnin kustannuksista tukikelpoisen osan määrittelyä varten, elleivät ylimääräisen, tukikelpoisen osan kustannukset ole yksilöitävissä erilleen kokonaisinvestoinnista
Projektisuunnitelmassa on myös esitettävä investoinnin kannattavuuslaskelma sekä haettavalle investoinnille (ilman tukea ja tuen kanssa) että tarvittaessa unionin normien mukaisen tai alan teknisen kehitystason mukaiselle vertailukelpoiselle investoinnille.