Siirry sisältöön

T&k-rahoitus luovien alojen liiketoiminnan vauhdittamiseen

Autamme luovaa alaa uudistumaan tarjoamalla rahoituspalveluja luovien alojen yrityksille ja kannustamalla muita kasvualoja hyödyntämään luovaa osaamista niiden tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Luovien alojen t&k-rahoituksen tarkoituksena on lisätä toimialan tutkimus- ja kehitystoimintaa ja jakaa riskiä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa projekteissa, joissa tavoitellaan kilpailuetua kansainvälisiltä markkinoilta.

Business Finlandin myöntövaltuudesta kohdennetaan 9 miljoonaa euroa vuodessa luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen.

Kilpailuedun kehittäminen on tutkimus- ja kehitystoiminnan ydin. Tutkimus- ja kehitysrahoitusta voi hakea projekteihin, joissa tutkittavalla ja kehitettävillä ratkaisulla tavoitellaan kilpailuetua valitulla kansainvälisellä markkinalla. 

Mitkä ovat luovia aloja?

Luovasta osaamisesta ja luovista aloista syntyvä liiketoiminta voidaan yritystoiminnan kehittämisen näkökulmasta jakaa kolmeen teemaan. Jaottelu perustuu UNCTAD:n (United Nations Conference on Trade and Development) Creative Economy Networkin jaotteluun, jota on Suomessa käytetty eri yhteyksissä vuodesta 2012 alkaen. Myös Business Finland tarkastelee luovia toimialoja liiketoiminnan näkökulmasta seuraavasti:

  • Monistettavat sisällöt, (esimerkiksi av-tuotannot, peli, musiikki, kustannus ja niiden muunnokset ja hybridimallit) jossa liiketoiminta perustuu aineettoman pääoman (IPR) myyntiin ja jossa digitaaliset alustat mahdollistavat sisällön monistamisen ja liiketoiminnan skaalaamisen. Muutostrendeinä on tunnistettu tekoäly ja virtuaalitodellisuus sekä kytkeytyminen erityisesti av-sisältöjen osalta matkailualaan, logistiikkaan sekä ravitsemus- ja majoitusaloihin.
  • Luovat palvelut, jossa liiketoiminnan ytimessä ovat vuorovaikutteiset yhteistyösuhteet sekä aineellisen osaamisen (esimerkiksi arkkitehtuuri ja tuotesuunnittelu) tai aineettoman osaamisen (esimerkiksi markkinointi, luovat toimistot, muotoilu, taidelähtöiset palvelut) lopputulokset ja myynti. Muutostrendeinä on tunnistettu palvelurakenteen siirtyminen yksittäisestä palvelutapahtumasta monikanavaisuuteen sekä poikkitoimialainen luovaan osaamiseen perustuva liiketoiminta.
  • Tapahtuma-ala, joka on globaalisti kasvava markkina, ja joka synnyttää mittavia talousvaikutuksia alueella. Tapahtumat mahdollistavat ihmisten välistä vuorovaikutusta ja arvoverkostojen synergioita. Muutostrendinä on tunnistettu mm. kestävä kehitys. Tapahtumabrändejä on kehitetty kohti vastuullisuutta.

Rahoitusta yritysten projekteille sekä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeille  

Business Finland avaa 22.1.2025 kaksi rahoitushakua, joista toinen on yritysten t&k-projekteille ja toinen tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa yhteistyössä tehtäville Co-Innovation-hankkeille.

Yritysten t&k-projektien rahoitus

Business Finlandin t&k-rahoitusta voidaan myöntää luovien alojen yritysten kriittiseen tutkimustyöhön, jolla pyritään vähintään toimialalle uuden tiedon hankkimiseen ja jolla luodaan valmiuksia myöhemmälle kehittämistyölle, mutta jonka tuloksena ei vielä synny valmista tuotetta tai palvelua. Pienten ja keskisuurten yritysten projekteissa kilpailuetua on tavoiteltava vähintään valitulla kansainväliseltä markkinalta. Suurten yritysten projekteissa tavoitteena on globaali kilpailuetu.

T&k-rahoitus voi kohdistua myös kehittämistyöhön, jossa uudistetaan tai kehitetään tuotteita, palveluita, tuotantomenetelmiä tai liiketoimintamalleja.

Myös muiden toimialojen yritykset voivat hakea rahoitusta, mikäli kehittävä ratkaisu, kilpailuetu tai uutuusarvo perustuu luovaan osaamiseen ja luovien alojen menetelmien hyödyntämiseen tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Tutustu vinkkeihin, miten luovien alojen osaamista ja menetelmiä voidaan hyödyntää muilla aloilla (pdf)

Luovien alojen ja luovaa alaa hyödyntävien yritysten rahoitushaku

Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden Co-Innovation-yhteishankkeiden rahoitus

Co-Innovation-rahoitushaku on tarkoitettu yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeisiin, joissa tuotetaan luovalle alalle uutta tutkimustietoa sekä hyödynnetään luovan alan tutkimusosaamista. Yhteishankkeet edistävät korkeatasoista tutkimusta ja vauhdittavat suomalaisten yritysten liiketoiminnan uudistumista ja kansainvälistä kasvua sekä kilpailukykyisten ekosysteemien rakentamista.

Projektiin osallistuvilla yrityksillä ja tutkimusorganisaatioilla on yhteinen suunnitelma ja tavoite sekä lisäksi kullakin oma projektisuunnitelma tavoitteineen.

Rahoitushaku luovien alojen yritysten ja tutkimusorganisaatioiden Co-Innovation-hankkeisiin

Mitä rahoitamme, mitä emme?

Business Finlandin myöntämän t&k-rahoituksen kohteet ja ehdot perustuvat EU:n ja kansallisiin säädöksiin.

Business Finland arvioi aina päätöstä tehdessään hakijayritystä ja projektia. Yrityksen liiketoimintaa tarkastellaan kokonaisuutena. Projektin arvioinnissa tarkastellaan mm. kilpailuetua, kasvusuunnitelmaa, tiimiä ja rahoituksen riittävyyttä.

Mitä rahoitamme

Business Finland voi rahoittaa asiakkaiden aloitteista syntyviä tutkimus- ja kehitysprojekteja. Alla on joitakin esimerkkejä, joiden tarkoitus on avata näkökulmaa tutkimuksen ja kehittämisen mahdollisista kohteista:

  • Uusien tai nykyisten tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien ja liiketoimintamallien kehittäminen tai nykyisten merkittävä uudistaminen
  • Uusien tuotantoa parantavien ja tehostavien teknologioiden kehittäminen, joiden avulla voidaan jatkossa tuottaa tehokkaammin, nopeammin ja laadukkaammin esimerkiksi pelejä, käsikirjoituksia, lavastuksia, vaatemallistoja ja tv-sarjoja
  • Sisältötuotteen uuden maksujärjestelmän tai tuotantoekosysteemin kehittäminen
  • Pilotoinnin tai demon kehittämiskustannuksia voidaan rahoittaa esimerkiksi uuden maksujärjestelmän kehittämisen osana silloin, kun tavoitteena on ratkaisun toimivuuden todentaminen rajatussa ympäristössä.
  • Palvelukonseptien, ansainta- ja liiketoimintamallien kehittäminen. Esimerkiksi sisältötuotteiden, taiteen ja kulttuurin kansainväliset liiketoimintamallit
  • Toimialojen välillä hyödynnettävät jaetut immateriaalioikeudet, joilla luodaan kilpailuetua useille toimijoille
  • Yhteistyöratkaisut kansainvälisten tapahtumien kesken. Esimerkiksi uudella tavalla tehty taustatyö taiteellisen tai teknisen laadun merkittäväksi parantamiseksi voi houkutella uusia yleisöjä, synnyttää uusia teknologisia alustoja tai edistää kestävää kehitystä kilpailuetua tuottavalla tavalla.  Kehitettävää menetelmää voidaan skaalata muissa tulevissa tapahtumissa ja yhteistyömuodoissa.
  • Uusien materiaalien tutkiminen, kehittäminen ja testaaminen. Mitä ongelmia uusi materiaali voisi ratkaista? Miten sillä voi saavuttaa kilpailuedun?

Vähäisenä osana projektin kustannuksia voi olla kehitettävän ratkaisun hyödyntämismahdollisuuksia tukevia, esimerkiksi asiakkaisiin tai markkinoihin liittyviä selvityksiä, kuten:

  • Asiakas- ja markkinatarpeen selvitys asiakkaille kehitteillä olevan tuotteen, palvelun tai konseptin osalta. Selvityksellä varmistetaan, että projektissa tutkittavalle ja kehitettävälle ratkaisulle on aidosti kysyntää markkinoilla kaavaillulla hinnalla.
  • Selvitys yrityksen asiakkaan osto- tai jakeluprosesseista, jos kilpailuetua tavoitellaan hankintaketjussa tai arvoverkostossa
  • Yrityksen organisaation tai johtamisen kehittäminen, jotta se tukee projektissa kehitettävän ratkaisun pääsyä kansainvälisille markkinoille.
Mitä emme rahoita

Business Finland ei rahoita yhden hengen yrityksiä.

T&k-rahoitusta ei myönnetä

  • kertahyödynnettävään ansaintamalliin kuten yrityksen tavanomaiseen liiketoimintaan kuuluvaan av- tuotantoon tai sarjamuotoiseen tuotantoon, vaatemallistoon tai musiikkialbumiin
  • yrityksen rutiiniluontoiseen perusliiketoimintaan, kuten uuteen peliin, tv-sarjaan, elokuvaan, musiikkialbumiin, taideteokseen tai vaatemallistoon
  • tuotteiden, palveluiden ja menetelmien tavanomaiseen päivitykseen, parannuksiin, sesonkivaihteluiden edellyttämiin muutoksiin tai esteettisiin parannuksiin
  • myyntiin, markkinointiin, jakeluun tai niihin liittyviin materiaaleihin
  • muuhun, kuin projektin käyttöön tarkoitettuihin tarkoitettuihin laitteisiin, ohjelmistoihin tai tiloihin

Lue tarkemmin Business Finlandin rahoitusehdoista:

Rahoitusehdot: Yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus (pdf)
Rahoitusehdot: Julkisen tutkimuksen rahoitus (pdf)

Ennen rahoituksen hakemista

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin luovien alojen rahoituksesta 
Mitä t&k-projektin suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon? Tutustu vinkkeihin (pdf)

Ennakkokysymykset

Ennen kuin haet t&k-rahoitusta sähköisessä hakemusjärjestelmässä, pyydämme sinua vastaamaan tiiviisti ennakkokysymyksiin (max 2 A4-sivua). Vastauksesi antavat Business Finlandin asiantuntijalle valmiudet neuvoa yritystänne, kun suunnittelette projektia/hakemusta.

Luovien alojen ja luovaa alaa hyödyntävien yritysten rahoitushaku

  • Arvioi euromääräisesti projektilla tavoiteltava liikevaihto kansainvälisillä markkinoilla.
  • Mitkä ovat tavoiteltavat kohdemaat ja millä perusteilla ne on valittu?
  • Mikä on ratkaistava ongelma?
  • Mikä on alustava ratkaisuehdotus?
  • Mitä muita kilpailevia vaihtoehtoja olette tunnistaneet tavoitellulla kv-markkinalla?
  • Kuka on ratkaisun loppukäyttäjä?
  • Mitkä ovat onnistuneen projektin konkreettiset ja mitattavat tavoitteet?
  • Kuinka onnistuneen projektin tulokset hyödynnetään?
  • Projektin konkretisointi: minkälaisista työpaketeista projekti koostuu? Kuvaile myös projektissa tarvittavat rahoitus- ja henkilöresursointi sekä projektissa tarvittavan omarahoituksen lähde.

Lähetä vastauksesi sähköpostilla otsikolla ”Yrityshaku” osoitteeseen luovat (at) businessfinland.fi. Asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Rahoitushaku luovien alojen yritysten ja tutkimusorganisaatioiden Co-Innovation-hankkeisiin

  • Mikä on yhteisprojektin idea ja tavoite
  • Ketkä ovat hakijoita
  • Muut osallistujat, jos on

Lähetä vastauksesi sähköpostilla otsikolla ”Co-Innovation haku” osoitteeseen luovat (at) businessfinland.fi. Asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Tutustu rahoitushakuihin

Luovien alojen ja luovaa alaa hyödyntävien yritysten rahoitushaku
Yritysprojektien hakuaika on 22.1.–31.5.2025. Hakemuksia käsitellään ja päätöksiä tehdään jatkuvasti haun käynnissä oloaikana.

Rahoitushaku luovien alojen yritysten ja tutkimusorganisaatioiden Co-Innovation-hankkeisiin
Co-Innovation-projektien hakuaika on 22.1.–27.8.2025. Hakemukset linjataan yhteisesti haun päätyttyä.

Molempia hakuja voidaan tarvittaessa jatkaa riippuen rahoituksen kysynnästä.

Luovan alan kasvua rakennetaan yhteistyössä

Business Finland edistää luovan alan kasvua ja kansainvälistymistä yhdessä toimialajärjestöjen ja ministeriöiden kanssa.

Kasvusopimus on jatkuva tapa käydä vuoropuhelua julkisen sektorin ja elinkeinoelämän välillä. Kasvusopimus on myös konkreettinen toimintasuunnitelma, jossa julkinen sektori ja eri toimialojen edustajat määrittelevät yhdessä alan tulevaisuuden kasvu- ja kehitystavoitteet ja tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet. Kasvusopimuksen tavoitteena on käytännön toimin tukea alan yritysten kehittymistä, kasvua ja kansainvälistymistä. Sopimuksissa on avattu kunkin toimialan nykytilaa ja ehdotettu tavoitteita ja toimenpiteitä. Kannattaa tutustua:

Tutustu myös:

 

 

 

Rahoitushaun info 29.1.2025

Aika: Keskiviikkona, 29.1.2025 klo 9.00-10.00
Paikka: Teams

Ilmoittaudu maanantaihin, 27.1.2025 klo 12.00 mennessä.

Tutustu tilaisuuden ohjelmaan ja ilmoittaudu

Kysymyksiä ja vastauksia

Katso löytyisikö täältä vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Q&A (pdf)

Luovien alojen yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan kartoitus 2024

Luovien alojen yrityksiltä kartoitettiin  tutkimus- ja kehitystoiminnan nykytilaa anonyymillä kyselyllä marraskuussa 2024. 

Tutustu kartoituksen yhteenvetoon (pdf)

Tunnetko jo näitä rahoituspalveluja?

T&k-rahoituksen lisäksi tarjolla on muitakin luoville aloille hyvin sopivia rahoituspalveluja:

  • Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin
    25 % maksuhyvitys Suomessa syntyneistä kustannuksista ulkomaisten ja suomalaisten av-alan tuotantojen toteuttamiseksi Suomessa
  • Exhibition Explorer
    Messuavustus yritysryhmälle kansainvälisille btob-messuille osallistumiseen
  • Tempo
    Alle 5-vuotiaille startup-yrityksille kansainvälisen kysynnän kartoittamiseen
  • Market Explorer
    Yli 5-vuotiaille pk- ja midcap-yrityksille tiedonhankintaan uudesta kansainvälisestä markkinasta