Siirry sisältöön
Case 05.05.2025

Crowdsorsa parantaa maailmaa datan ja joukkovoiman avulla

Vuonna 2020 perustetun Crowdsorsan tarina on teknologiastartupille tyypillinen: tunnistettiin tarve palvelulle ja valjastettiin teknologia palvelun mahdollistajaksi. Crowdsorsan kehittämällä ratkaisulla on valtava potentiaali kehittyvillä markkinoilla, ja sen jatkokehitys tapahtuu aidossa kohdeympäristössä Malesian maaseudulla.
Crowdsorsa
  • Valmistaa mobiilipeliä datankeruun ja mikrotehtävien joukkoistamiseen
  • Brändinimen Crowdsorsa takana oleva yritys Finnora on perustettu vuonna 2020
  • Kotipaikka Tampere
  • Liikevaihto 2024 oli 587 000 euroa 
  • Työllistää 8 henkeä 

Kuvat: Crowdsorsa

Crowdsorsa on kehittänyt mobiilisovelluksen, jonka perusidea on kerätä dataa ja siihen liitettyä paikkatietoa joukkoistamalla. Yhtiön kehittämän sovelluksen avulla on muun muassa kartoitettu katujen kuntoa sekä jäljitetty ja poistettu luonnosta muilta lajeilta elintilaa valtaavilta lajeja, kuten lupiinia.

Crowdsorsan perustaja ja alkuperäisen idean kehittäjä on Toni Paju, jolla on jo pitkä kokemus työskentelystä kehittyvillä markkinoilla.

– Idea katujen kuntokartoitusjärjestelmästä syntyi työskennellessäni konsulttina Afrikassa. Yhdistin ideassani tiealalta ja opinnoista ammentamaani paikkatietoasiantuntemusta joukkoistamiseen, Paju kertoo.  

Pajun ratkaisu katujen kuntokartoitukseen oli mobiilipeli, joka videoiden avulla kerää dataa katujen päällystevaurioista. Kun joukkoistamiseen osallistuva kansalainen kuvaa katua omalla matkapuhelimellaan, siirtyy videotallenne taustajärjestelmän analysoitavaksi ja tietokantaan tallentuu tieto videon kuvauspaikasta ja kadun kunnosta. 

– Suunnittelin pelin itse, mutta ostin tarvittavan koodausosaamisen ulkopuolelta. Jo pelin ensimmäinen versio toimi yllättävän hyvin, Paju kertoo.  

Pajun suunnitteleman mobiilipelin pelaajia ovat joukkoistamiseen osallistuvat kansalaiset. Dataa keräävä taho, Crowdsorsan asiakas, toimii ikään kuin pelin järjestäjänä. Pelaajat kilpailevat annetun ongelman ratkaisemisessa, ja heitä motivoi pelaamisesta maksettava rahallinen korvaus. Pelin järjestäjän porkkana on nopea ja edullinen ongelmanratkaisu. 

Crowdsorsan sovellus on saanut tuhansia ihmisiä mukaan torjumaan vieraslajeja, erityisesti teini-ikäisiä, jotka voivat ansaita taskurahaa osallistumalla torjuntaan. 

Katujen kuntokartoituksesta haitallisten kasvilajien poistoon 

Crowdsorsan ensimmäinen asiakasprojekti toteutettiin Lempäälässä, jossa mobiilipeli vauhditti katujen kuntokartoitusta. Heti ensimmäinen projekti paljasti menetelmän potentiaalin, sillä Lempäälän katuverkko kartoitettiin joukkoistamalla yhden työpäivän aikana.  

Sittemmin Crowdsorsan mobiilipeli on osoittautunut menestyksekkääksi muun muassa muilta kasveilta elintilaa valtaavien vieraslajien torjunnassa. Jo kymmenet kunnat ovat osallistuneet lupiinien hävittämiseen mobiilipelin avulla. 

– Lupiinien kohdalla sovellus toimii niin, että pelaaja kuvaa lupiiniesiintymän ennen kasvien poistamista sekä sen jälkeen. Pelaaja saa kitkemisestä pienen korvauksen. Tällaisten töiden teettäminen joukkoistamalla on tuntuvasti edullisempaa kuin alihankkijan palkkaaminen, Paju sanoo.  

Crowdsorsan sovellus on saanut tuhansia ihmisiä mukaan torjumaan vieraslajeja, erityisesti teini-ikäisiä, jotka voivat ansaita taskurahaa osallistumalla torjuntaan. 

– Sovelluksellamme on myös vaikutus hiilidioksidipäästöihin. Kun esimerkiksi katuverkon kuntokartoitus tapahtuu joukkoistamisen avulla, ei sitä varten tarvitse erikseen mobilisoida omaa kartoitustiimiä suorittamaan datan keruuta, Paju sanoo. 

Business Finlandilla on ollut merkittävä rooli Crowdsorsan alkutaipaleella ja yritys on hyödyntänyt useita Business Finlandin rahoitusinstrumentteja. 

– Vuonna 2021 otimme tuotekehityslainan, kun saimme sijoittajilta rahoituskierroksen, joka kattoi omarahoitusosuuden. Kesällä 2024 osallistuimme Market Explorer -projektiin Pennsylvaniassa osana kansainvälistymisstrategiaamme, Paju kertaa.  

Developing Markets Platformin avulla kohti Malesiaa 

Crowdsorsan ratkaisulla on kehittyvillä markkinoilla valtava potentiaali ja yritys on saanut Business Finlandin rahoittamaan t&k-hankkeeseen kiinnittyvää lisärahoitusta Developing Markets Platformin puitteissa.

Yhteistyö luotettavan paikallisen kumppanin kanssa voi olla kullan arvoista kehittyvillä markkinoilla.

Kehittyville markkinoille kohdentuva lisärahoitus soveltuu erinomaisesti Crowdsorsan tarpeisiin. Sen avulla yhtiö pyrkii kehittämään tuotteensa toimimaan huonojen datayhteyksien ympäristöissä. Projekti toteutetaan yhteistyössä malesialaisen IT-firman kanssa, ja se voi parantaa järjestelmän toimivuutta laajemminkin.

– Malesia valikoitui kohdemaaksi osittain sattumalta, kun tiimiimme liittyi henkilö, jolla oli luotettava IT-kumppani Malesiassa tiedossa. Kun testaamme järjestelmää aidossa ympäristössä Malesian maaseudulla, paranee sen toimintavarmuus myös Suomessa, sillä ei Suomenkaan metsissä ja rajaseuduilla ole ongelmattomat datayhteydet, Paju toteaa. 

– Yhteistyö luotettavan paikallisen kumppanin kanssa voi olla kullan arvoista kehittyvillä markkinoilla, sillä Suomessa kehitetty ratkaisu ei välttämättä sovellu sellaisenaan paikallisiin olosuhteisiin. Parhaimmillaan kehitystyön tuloksena syntyy ratkaisuja, joilla on kilpailuetua myös kehittyneissä maissa, sanoo Business Finlandin rahoitusasiantuntija Lari Rajantie.   

Business Finlandin Developing Markets Platform auttaa suomalaisia yrityksiä ja niiden kumppaneita edistämään kestävän kehityksen mukaista innovatiivista ja kilpailukykyistä liiketoimintaa kehittyvillä markkinoilla. Kyseessä on Business Finlandin ja ulkoministeriön yhteistyöalusta ja sen tarjoamaan lisärahoitukseen on käytetty ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoja.

– Lisärahoituksella yhteistyössä paikallisten kumppanien kanssa kehitetyt innovatiiviset ratkaisut voivat tuoda positiivisia kehitysvaikutuksia esimerkiksi ympäristön, sosiaalisen kehityksen, laadun, kustannusten tai tasa-arvon kannalta – ja siten edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, sanoo Developing Market Platformista vastaava Kiira Kärkkäinen Business Finlandista.

Kuin luotu kehittyville markkinoille 

Kehittyvät markkinat Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Kaakkois-Euroopassa ovat tulevaisuuden kasvumarkkinoita kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja tarjoaville suomalaisille yrityksille.

Crowdsorsan ratkaisulla on kehittyvillä markkinoilla valtava potentiaali, sillä ongelmat ovat hyvin samanlaisia kuin Pohjoismaissa. Kehittyvillä markkinoilla erityisesti infrastruktuurin ylläpitoon käytetään valtavasti rahaa, ja Crowdsorsa tarjoaa tähän kustannustehokkaan järjestelmän. 

Kehittyvillä markkinoilla – erityisesti maaseuduilla – kansalaiset kaipaavat lisää ansaintamahdollisuuksia. Crowdsorsan bisnesmallissa dataa järjestelmään tuottaville kansalaisille tarjotaan uutta ansaintamahdollisuutta. 

Palvelu tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitetta rakentaa kestävää infrastruktuuria. Sen avulla esimerkiksi katujen elinkaaret ovat entistä pidemmät, kun niiden ylläpitoon liittyvät päätökset tehdään datan perusteella. Pidempi elinkaari säästää rahaa, vähentää päästöjä ja parantaa elinkeinoelämän edellytyksiä, Paju toteaa.  

– Myös vieraslajien torjunta edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, joiden joukkoon on kirjattu luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Lisäksi YK:n tavoitteiden joukossa ovat kestävä talouskasvu sekä turvallisten ja kestävien kaupunkien ja asuinyhdyskuntien takaaminen, ja kestävää infrastruktuuria vauhdittava ratkaisumme tukee näitä tavoitteita, Paju jatkaa. 

Lari Rajantien mukaan toimiminen kehittyvillä markkinoilla voi jopa vauhdittaa tuotekehitystä ja tuotteen käyttöönottoa.

– Kehittyvillä markkinoilla on suuria liiketoimintamahdollisuuksia korkean teknologian yrityksille. Markkinat kasvavat nopeasti, ja uutta teknologiaa otetaan nopeasti käyttöön, kun vanhassa infrastruktuurissa on puutteita, Rajantie muistuttaa. 

– Lähitulevaisuudessa haluamme löytää uusia asiakkaita yksityiseltä sektorilta sekä päästä yhteistyöhön YK-organisaatioiden kanssa. Pyrimme myös laajentamaan kansainvälistä jälleenmyyjäverkostoamme, Paju summaa. 

Developing Markets Platformin lisärahoitusmalli uudistui vuoden 2025 alussa. Samankaltaista Business Finlandin rahoittamaan T&K-hankkeeseen kiinnittyvää ja ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista maksettavaa lisärahoitusta voi nyt hakea Finnpartnershipista. Lue lisää. 

Developing Markets Platform