Nyhet 23.09.2024

Förändringar i Produktionsincitament för den audiovisuella branschen kommer år 2025

Business Finland uppdaterar kraven för AV-produktionsincitamentet angående produktionernas minimikostnader. Målet är att locka ännu större arbetsprojekt för genomförande i Finland och att påskynda tillväxten av exportintäkter.

AV-produktionsincitamentet syftar till att locka utländska produktionsbolag inom audiovisuell bransch att genomföra produktioner i Finland och främjar internationell finansiering för inhemska projekt. Finansieringen är diskretionär och medföljer med minimumkrav, vilka nu ändras.

"Ett central mål med produktionsincitamentet är att öka exportintäkterna genom konsumtion genererad i Finland av utländska produktioner och exporten av inhemsk produktion. För att uppnå detta mål har vi gjort förändringar i de minimikrav som gäller för kostnader för arbete i Finland och productions budgeten för dokumentärfilm och skriptad serier," säger Produkt Manager Merja Salonen från Business Finland.

Förändringar i minimikraven för år 2025

  1. Minutpriset för skriptad serieformad fiktion och animationer måste vara minst 11 500 € (9 500 € för åren 2020–2024, 5 500 € för åren 2017–2019).
  2. Konsumtion genererad i Finland av alla produktioner som omfattas av incitamentet måste vara minst 500 000 € (350 000 € år 2024).
  3. Den totala produktionsbudgeten för dokumentärfilmer måste vara minst 650 000 € (600 000 € år 2024)

"Vi vill uppmuntra finska företag att utnyttja incitamentet för att locka till sig utländska investeringar och genomföra ännu mer omfattande arbetsprojekt i Finland. Detta skulle maximera effekten av incitamenten. När projektens storlekar ökar, utvecklas också AV-branschens kompetens och infrastruktur," säger Salonen.

"Genomsnittspriset per minut för produktioner finansierade av incitamentet från 2017–2024 är över 11 500 €. En höjning av minimikravet till 11 500 € är rimlig men nödvändig. Till exempel ligger minutpriserna för internationellt framgångsrika tv-serier och animationer oftast över 20 000 €. De genomsnittliga kostnader som genereras i Finland av utländska produktioner ligger på cirka 1,7 miljoner euro. En höjning av minimikraven för kostnader som uppstått i Finland och en ökning av den totala produktionsbudgeten för dokumentärfilmer kommer att främja finansieringens effektivitet genom större projekt," förklarar Salonen förändringarna.

Slutligt budgetbeslut i december

En total årsbudget på 10 miljoner euro för audiovisuell produktion för år 2025 har föreslagits i regeringens budgetförslag (Se det budgetförslaget, på finska). Staten budget godkänns av riksdagen i december.

Ansökningar för behörighet för år 2024 kan fortfarande lämnas. Ansökan för år 2025 öppnas den 2 januari 2025 kl. 8.15.

Vad är produktionsincitamentet?

Produktionsincitament för den audiovisuella branschen är avsett för produktioner av fiktiva långfilmer, dokumentärfilmer, skriptade serieformade fiktioner och animationer. AV-produktionsincitamentet är en maximal 25 procentig betalningsersättning för produktionskostnaderna som genomförs i Finland. Ersättningsberättigade kostnader är sådana som direkt uppstått i Finland från produktionen av audiovisuella verk. Betalningskompensation kan sökas av finska eller utländska produktionsbolag samt andra audiovisuella bolag som valts för produktionerna. Finansieringen beviljas av Business Finland. Den beviljade finansieringen betalas ut i efterhand mot de faktiska och rapporterade kostnaderna. Budgeten för produktionsincitamentet år 2024 är 12 miljoner euro.

Produktionsincitament för den audiovisuella branschen

Finansierade företag 2016–2024
(Välj 'Instrument' från Dimensions-listan)

Mer information

Produkt Manager
Merja Salonen
merja.salonen (at) businessfinland.fi

Experten
Petteri Halme
petteri.halme (at) businessfinland.fi

Experten
Laura Westerberg
laura.westerberg (at) businessfinland.fi