Siirry sisältöön

Investointiavustus suurille puhtaan siirtymän investoinneille

Valmisteilla on valtioneuvoston asetus, jolla säädettäisiin valtionavustuksista merkittäville investointihankkeille teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi sekä investointien vauhdittamiseksi eräillä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisilla aloilla. Avustusta voitaisiin myöntää investointihankkeelle, jonka hyväksyttävät kustannukset ovat vähintään 30 miljoonaa euroa.

Avustusta myöntäisi Business Finland. Avustushakemus olisi toimitettava Business Finlandille ennen investointihankeen töiden alkamista.

Rinnakkaisena avustusmuotoiselle investointitukiohjelmalle hallitus valmistelee investointien vauhdittamiseksi myös verohyvitystä suurille puhtaan siirtymän investoinneille. 

Investointiavustuksen myöntämisen yleiset edellytykset

Avustusta voidaan myöntää sellaiseen Suomessa, Ahvenanmaan maakunnan aluetta lukuun ottamatta, toteutettavaan investointihankkeeseen, jonka vaikutusten arvioidaan kokonaisharkinnan perusteella olevan Suomen ilmastotavoitteiden ja elinkeinopoliittisten tavoitteiden kannalta merkittäviä. Avustusta voidaan myöntää, jos investoinnin hyväksyttävät kustannukset ovat vähintään 30 miljoonaa euroa.

Avustusta ei voida myöntää vaikeuksissa olevalle yritykselle. Esimerkiksi yli puolet merkitystä osakepääomastaan kertyneiden tappioiden vuoksi menettänyt, yli 3 vuotta vanha osakeyhtiö on vaikeuksissa oleva yritys. Tutustu vaikeuksissa olevan yrityksen määritelmään tarkemmin.

Avustusta ei voida maksaa yritykselle, jolle on annettu sellaiseen komission aikaisempaan päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjenvastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi.

Investointiavustuksen hakeminen, myöntäminen ja käytön seuranta

Avustusta haettaisiin Business Finlandilta ennen investointihankeen töiden alkamista.

Investointihankkeen töiden alkamisella tarkoitetaan investointiin liittyvien rakennustöiden alkamista tai ensimmäistä laillisesti velvoittavaa laitetilaussitoumusta tai muuta sellaista sitoumusta, joka tekee investoinnista peruuttamattoman, sen mukaan, kumpi tapahtuu aikaisemmin. Maan ostoa ja valmistelutöitä, kuten lupien hankkimista ja alustavien toteutettavuustutkimusten tekemistä, ei katsota töiden alkamiseksi.

Avustuksesta tekisi päätöksen Business Finland kuultuaan työ- ja elinkeinoministeriötä. Business Finland voi asettaa avustuspäätöksessä tarkempia ehtoja ja rajoituksia avustuksen käytölle ja maksamiselle.  Avustus on myönnettävä viimeistään 31.12.2025.

Hakemuksessa on oltava ainakin seuraavat tiedot:

  1. yrityksen nimi ja koko, yhteystiedot ja kotipaikka, yritys- ja yhteisötunnus sekä selvitys nimenkirjoitusoikeudesta
  2. kuvaus investointihankkeesta, avustuksen tämän asetuksen mukainen käyttötarkoitus sekä hankkeen tavoitteet, toteuttamistapa ja hankkeen alkamis- ja päättymispäivä
  3. hankkeen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma
  4. haettavan avustuksen määrä
  5. arvio hankkeen tämän asetuksen mukaisista vaikutuksista
  6. arvio avustuksen vaikutuksista hankkeen toteuttamiseen
  7. tarpeelliset tiedot ja selvitykset investoinnin tässä asetuksessa säädettyjen avustuksen myöntöedellytysten täyttymisestä
  8. muut kuin 1–7 kohdassa tarkoitetut valtionapuviranomaisen edellyttämät asian ratkaisemista varten tarvittavat tiedot.

Business Finland päättäisi avustuksen maksamisesta, maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä vastaisi avustuksen käytön valvonnasta. Avustus maksetaan jälkikäteen hakemuksen perusteella toteutuneiden, maksettujen ja hyväksyttävien kustannusten perusteella yhdessä tai avustuspäätöksen mukaisessa useammassa erässä. Maksatushakemukseen on liitettävä maksamisen edellyttämät tarpeelliset tiedot.

Viimeisen maksuerän tulee olla vähintään 20 prosenttia myönnetystä avustuksesta. Investoinnin tulee olla kokonaan toteutettu ennen viimeisen erän maksamista. Viimeisen erän maksamisen edellytyksenä on hankkeen hyväksytty loppuraportti hankkeen tuloksista ja hyödyntämismahdollisuuksista sekä varojen käytöstä.

Mitä yritykseltänne vaaditaan

Yritys ei ole vaikeuksissa oleva yritys.

Avustusta ei voida maksaa yritykselle, jolle on annettu sellaiseen komission aikaisempaan päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjenvastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi.

Rahoitusta ei voida myöntää, jos

  • Yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.
  • Yrityksellä on verovelkaa, josta ei ole voimassa olevaa maksusuunnitelmaa.
  • Yrityksellä on merkittäviä maksuhäiriöitä.
  • Yrityksellä on ulosotossa velkaa, josta ei ole voimassa olevaa maksusuunnitelmaa.
  • Yrityksellä on aiempien Tekesin/Business Finlandin lainojen velvoitteita rästissä.
  • Yrityksellä ei ole jatkuvan kannattavan liiketoiminnan edellytyksiä.

Tuki teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseen ja energiatehokkuustoimenpiteisiin

Avustusta voitaisiin myöntää investointiin, joka mahdollistaa vähintään toisen seuraavista:  

  • Suorat kasvihuonekaasupäästöt avustuksen saajan fossiilisia polttoaineita energialähteenä tai raaka-aineena käyttävästä teollisuuslaitoksesta vähenevät vähintään 40 prosenttia verrattuna avustusta edeltäneeseen tilanteeseen tuotantoprosessien sähköistämisen avulla tai siirtymällä käyttämään uusiutuvaa vetyä tai uusiutuvasta vedystä tuotettuja polttoaineita fossiilisten poltto-aineiden asemesta.
  • Avustuksen saajan teollisuuslaitosten energiankulutus vähenee tuetun toiminnan osalta vähintään 20 prosenttia verrattuna avustusta edeltäneeseen tilanteeseen.

Jos avustus myönnetään sellaiseen teollisuuden vähähiilistämistä koskevaan investointiin, johon liittyy uusiutuvan vedyn käyttöä, käytettävän vedyn on oltava tuotettu muuta kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia nestemäisiä ja kaasumaisia liikenteen polttoaineita koskevien, direktiivissä (EU) 2018/2001 ja sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä säädettyjen menetelmien mukaisesti.

Jos avustus myönnetään sellaiseen teollisuuden vähähiilistämistä koskevaan investointiin, johon liittyy uusiutuvasta vedystä tuotettujen polttoaineiden käyttöä, käytettävien polttoaineiden on täytettävä seuraavat vaatimukset:

  • Ne ovat nestemäisiä ja kaasumaisia polttoaineita, jotka on tuotettu uusiutuvasta vedystä, jonka energiasisältö on peräisin muista uusiutuvista lähteistä kuin biomassasta.
  • Niillä saavutetaan elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästövähennykset, jotka ovat vähintään 70 prosenttia verrattuna fossiiliseen vertailukohtaan 94 g CO2eq/MJ.
  • Ne on tuotettu muuta kuin biologista alkuperää oleville uusiutuville nestemäisille ja kaasumaisille liikenteen polttoaineille uusiutuvista lähteistä peräisin olevan (energian käytön edistämisestä annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2018/2001 ja sen täytäntöönpanosäädöksissä tai delegoiduissa säädöksissä vahvistettujen menetelmien mukaisesti.

Hyväksyttävät kustannukset

Avustuksen hyväksyttäviä kustannuksia ovat investointihankkeeseen liittyvät sähköistämiseen, uusiutuvaan vetyyn tai uusiutuvasta vedystä tuotettuihin polttoaineisiin siirtymiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen tarvittavien laitteiden, koneiden ja laitosten kustannukset sekä muut investointikustannukset.

Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole

  • palkat
  • yleiskustannukset
  • edustusmenot
  • korot ja muut rahoituskustannukset
  • valtion maksuperustelakiin perustuvat maksut
  • kustannusvaraukset
  • avustukseen oikeutetun yrityksen maksamat tai korvaamat matkakustannukset
  • avustukseen oikeutetun yrityksen osana tavaroiden tai palvelujen hankintahintaa maksamat arvonlisäverot.

Avustuksen enimmäismäärä ja myöntämisen edellytyksiä

Avustusta voidaan hankekohtaisen harkinnan perusteella myöntää enintään:

  • 50 prosenttia muiden kuin sähköistämiseen liittyvien kasvihuonekaasupäästöjä vähentävien investointien hyväksyttävistä kustannuksista
  • 30 prosenttia kasvihuonekaasupäästöjä vähentävien sähköistämiseen liittyvien investointien hyväksyttävistä kustannuksista
  • 30 prosenttia energiankulutusta vähentävien investointien hyväksyttävistä kustannuksista.

Yksittäinen avustus voi olla enintään 200 miljoonaa euroa yrityksen osalta. Jos investointiin on myönnetty myös verohyvitys, avustuksen ja hyvityksen yhteismäärä saa olla enintään 200 miljoonaa euroa.

Avustus ei saa kohdistua avustuksen saajan kokonaistuotantokapasiteetin lisäämiseen. Tällaiseksi ei kuitenkaan lueta teknisistä syistä välttämätöntä kapasiteetin lisäämistä enintään kahdella prosentilla verrattuna avustuksen myöntämistä edeltäneeseen tilanteeseen.

Avustuksen on kannustettava tuensaajaa tekemään investointi, jota se ei toteuttaisi lainkaan tai jonka se toteuttaisi rajoitetusti tai eri tavalla ilman tukea.

Avustuksella rahoitettavan laitoksen tai laitteiston on oltava valmis ja toiminnassa 36 kuukauden kuluessa avustuksen myöntämispäivästä. Mikäli tätä 36 kuukauden määräaikaa ei noudateta, avustuksen viimeistä maksuerää ei makseta tuensaajalle.

Avustusta ei voida myöntää pelkästään sovellettavien Euroopan unionin normien täyttämiseen.

Investointihankkeiden vaikuttavuudesta tehtäisiin kokonaisharkintaa seuraavin perustein:

  • hankkeen toteutettavuus, joka kattaa hankkeen teknisen ja taloudellisen toteutettavuuden, resurssien saatavuuden sekä tarvittavan teknologian
  • vähintään jompikumpi seuraavista: kasvihuonekaasupäästöjen ja energiankulutuksen väheneminen investointihankkeen ansiosta
  • hankkeen kustannustehokkuus arvioituna tuen määrällä vähintään jompaakumpaa seuraavista kohden: hankkeen arvioitu kokonaispäästövähennys (CO2) ja energian loppukulutuksen kokonaisvähennys (GJ) investoinnin arvioidun elinkaaren aikana
  • muut vaikutukset, kuten muut ympäristövaikutukset, vaikutukset työllisyyteen ja aluetalouteen, vaikutukset mahdollisuuteen ottaa teollisessa mittakaavassa käyttöön Euroopassa kehitettyjä innovatiivisia teknologioita sekä mahdolliset muut merkittävät vaikutukset.

Avustuksen maksaminen

Avustuksen viimeisen maksuerän tulee olla vähintään 20 prosenttia myönnetystä avustuksesta.

Avustuksella tuetun investoinnin tulisi olla kokonaan toteutettu ennen viimeisen avustuserän maksamista. Viimeisen erän maksamisen edellytyksenä olisi hankkeen hyväksytty loppuraportti hankkeen tuloksista ja hyödyntämismahdollisuuksista sekä varojen käytöstä.

Tuki investointeihin ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisilla aloilla

Avustusta voitaisiin myöntää investointeihin ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille. Tällä tarkoitetaan ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisten laitteistojen tuotantoa, näiden laitteistojen valmistukseen suoraan tarkoitettujen ja ensisijaisesti siinä käytettävien keskeisten komponenttien tuotantoa sekä edellä todetussa laitteistojen ja komponenttien tuotannossa tarvittavien kriittisten raaka-aineiden tuotantoa tai talteenottoa.

Ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisilla laitteistoilla tarkoitetaan

  • akkuja
  • aurinkopaneeleita
  • tuuliturbiineita
  • lämpöpumppuja
  • elektrolyysilaitteita
  • hiilidioksidin talteenotto-, hyödyntämis-, ja varastointilaitteita.

Hyväksyttävät kustannukset

Avustuksen hyväksyttäviä kustannuksia olisivat hyödykkeiden valmistamiseen tai talteenottoon tarvittavaan aineelliseen omaisuuteen, kuten maa-alueisiin, rakennuksiin, tehtaisiin, laitteistoihin ja koneisiin kohdistuvat kustannukset. Hyväksyttäviä kustannuksia olisivat myös aineettomaan omaisuuteen, kuten patenttioikeuksiin, lisensseihin, taitotietoon tai muuhun henkiseen omaisuuteen kohdistuvat kustannukset.

Hyväksyttäväksi kustannukseksi luettavan aineettoman omaisuuden on täytettävä seuraavat ehdot:

  • sen on pysyttävä kytkeytyneenä kyseiseen alueeseen eikä sitä saa siirtää muille alueille
  • sitä on hyödynnettävä ensisijaisesti kyseisessä avustusta saavassa tuotantolaitoksessa
  • sen on oltava poistokelpoista
  • se on ostettava markkinaehdoin avustuksen saavasta yrityksestä riippumattomilta kolmansilta osapuolilta
  • se on sisällytettävä avustusta saavan yrityksen omaisuuteen
  • sen on pysyttävä kytkeytyneenä avustusta saavaan hankkeeseen vähintään viiden vuoden ajan.

Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole:

  • palkat
  • yleiskustannukset
  • edustusmenot
  • korot ja muut rahoituskustannukset
  • valtion maksuperustelakiin perustuvat maksut
  • kustannusvaraukset
  • avustukseen oikeutetun yrityksen maksamat tai korvaamat matkakustannukset
  • avustukseen oikeutetun yrityksen osana tavaroiden tai palvelujen hankintahintaa maksamat arvonlisäverot.

Avustuksen enimmäismäärä ja myöntämisen edellytyksiä

Avustusta voitaisiin myöntää enintään 15 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista ja enintään 150 miljoonaa euroa yrityksen osalta. Euroopan unionin Suomen sovellettavassa aluetukikartassa nimetyillä tukialueilla tehtävissä investoinneissa avustusta voitaisiin kuitenkin myöntää korotetusti enintään 20 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista ja enintään 200 miljoonaa euroa. Jos investointiin on myönnetty myös verohyvitys, avustuksen ja hyvityksen yhteismäärä saa olla enintään 150 miljoonaa euroa ja aluetukikartassa nimetyillä tukialueilla 200 miljoonaa euroa. (Ks. Valtioneuvoston asetus alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta annetussa laissa tarkoitetuista tukialueista vuosina 2022–2027 (467/2022) ja https://tem.fi/tukialueet)

Avustusta myönnettäessä olisi lisäksi noudatettava valtiontukien ns. kasautumissääntöjä. Valtiontuen kokonaismäärä ei saa missään olosuhteissa olla yli 100 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

Avustuksen saajan on sitouduttava säilyttämään avustuksen kohteena oleva investointi sijaintialueellaan vähintään viiden vuoden ajan investoinnin valmistumisen jälkeen, ja pienten ja keskisuurten yritysten osalta vähintään kolmen vuoden ajan investoinnin valmistumisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan estäisi sellaisen tuotantolaitoksen tai laitteen korvaamista, joka on vanhentunut tai rikkoutunut tämän ajanjakson aikana edellyttäen, että taloudellista toimintaa jatketaan kyseisellä alueella vähimmäisajan. Tuotantolaitoksen tai laitteiston korvaamiseen ei kuitenkaan saa myöntää lisätukea.

Avustuksella ei saa helpottaa tuotantotoiminnan siirtämistä Euroopan talousalueen jäsenvaltioiden välillä. Tätä varten avustuksen saajan on vahvistettava, että se ei ole kahden avustuksen hakemista edeltävän vuoden aikana siirtänyt toimintoja toimipaikkaan, jossa sen on tarkoitus toteuttaa investointi, johon avustusta saadaan. Avustuksen saajan on myös sitouduttava siihen, ettei se tällä tavoin siirrä toimintoja kahden vuoden aikana investoinnin loppuun saattamisesta.

Avustuksen maksaminen

Avustus maksetaan jälkikäteen hakemuksen perusteella toteutuneiden, maksettujen ja hyväksyttävien kustannusten perusteella.

Tällä sivulla olevat tiedot perustuvat valmisteilla olevaan lainsäädäntöön ja sisältö on tarkoitettu vain ennakkotiedoksi. Verkkosivun sisältö päivitetään, kun investointiavustusta koskeva lainsäädäntö on hyväksytty. Lue lisää: Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntö: Valtioneuvoston asetus teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämisen ja energiatehokkuuden edistämiseen sekä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen edistämiseen myönnettävästä avustuksesta

Huom!

Tällä sivulla olevat tiedot perustuvat valmisteilla olevaan lainsäädäntöön ja sisältö on tarkoitettu vain ennakkotiedoksi. Verkkosivun sisältö päivitetään, kun investointiavustusta koskeva lainsäädäntö on hyväksytty.